Autorijden in de sneeuw

08-02-2021 11:51
Autorijden in de sneeuw-2021-02-08 11:51:02

Ga veilig de weg op bij sneeuwval!

Veilig de weg op met sneeuw
Wanneer je met sneeuwval de weg op gaat, merk je snel dat autorijden met dat weer geen pretje is. We geven daarom graag wat tips om bij sneeuw toch veilig de weg op te kunnen:

 • Rem zoveel mogelijk af op de motor, dit doe je door op tijd terug te schakelen. Gebruik pas daarna je rempedaal.
 • Duw de rem niet te diep in, maar gecontroleerd. Moet je toch plots hard remmen? Schrik dan niet van eventuele ABS. Het rempedaal zal zelf pompende bewegingen maken, maar laat het rempedaal niet los!
 • Raak je in de slip? Druk dan altijd eerst de koppeling in en laat dan pas het gas los. Druk niet je rem in en kijk in de richting waar je naartoe wil sturen.
 • Rijd met beleid en vertrek op tijd! Want haastige spoed is zelden goed, vooral niet bij sneeuw.

 

Autoruiten bevriezen aan de binnenkant
Het is belangrijk om, vooral bij sneeuwval, goed zicht op de weg te hebben. Maar de koude temperaturen kunnen er voor zorgen dat de autoruiten zelfs aan de binnenkant bevriezen, dat komt door de koude lucht. Daarom komt dit bevriezen vaker voor bij oude auto's dan bij nieuwe auto's. Oudere auto's hebben meer gaten en kiertjes, waardoor in de wintermaanden koude lucht eenvoudiger het voertuig binnenkomt. Daarnaast is vocht dat de auto binnendringt een grote boosdoener. Dit vocht komt binnen via deze gaten en kieren, maar ook als je met een natte jas of ondergesneeuwde schoenen de auto in stapt. Dit vocht verdampt en zal dan in de nachtelijke uurtjes gaan bevriezen. Er zou eventueel ook sprake kunnen zijn van een waterlekkage in de auto. Kom even langs om dit te laten checken! 

Wat kun je doen tegen bevroren autoruiten aan de binnenkant?

 • Wanneer je de buitenkant hebt ontdaan van ijs, de binnenkant ook nog eens krabben. Alleen is dit niet heel handig door de positie van het stuur.
 • Daarom is een spuitbus met ruitenontdooier een betere en gemakkelijkere optie.
 • Leg een vochtvreter in de auto. Deze haalt al het vocht uit de lucht en zal daarmee voorkomen dat je autoruiten aan de binnenkant bevriezen.
 • Breng (puur) afwasmiddel aan op de ruiten en wrijf deze goed droog met een doek.
 • Zet de airco aan om het vocht uit het interieur te halen. Als je geen airco hebt, dan helpt het ook om de verwarming aan te zetten op de hoogste stand.
 • Daarnaast is het altijd goed om een doek of zeem in de auto te hebben.
 • Leg 's nachts een auto- of dakhoes over je auto heen. Dit voorkomt bevriezen aan de buiten- en binnenkant.

Waag jij het er niet op en laat jij met sneeuwval de auto lekker staan? Maak er dan gebruik van en laat juist dan een wielenwissel, APK of onderhoud uitvoeren! Maak een afspraak via de Autobedrijf Fer van Lin app of bel naar 077 398 71 71.