Welk onderhoud kunt u zelf aan uw auto uitvoeren?

 

– Wij checken tijdens een APK uitgebreid uw auto, maar de rest van het jaar is het uw beurt! Het is belangrijk dat u zelf ook regelmatig checkt of uw auto nog in orde is en klein onderhoud uitvoert. Heeft u ergens twijfels over? Neem dan vooral contact met ons op via 077 398 71 71.

 

De banden controleren
Voor de levensduur van uw banden is het belangrijk dat er voldoende lucht in uw banden zit. Met een te lage bandenspanning slijten de banden sneller en is het brandstofgebruik hoger. De juiste bandenspanning voor uw auto vindt u in het instructieboekje. De banden dienen maandelijks gecheckt te worden op bandenspanning. Dit kan gemakkelijk bij de meeste tankstations.

Deze eventuele slijtage kunt u zelf in de gaten houden door het bandenprofiel regelmatig te checken. Zet de auto op een egale oppervlakte en draai de banden in, dan ziet u het loopvlak van de band optimaal. Meet met een profieldieptemeter de diepte van de groeven op. Als de meter op verschillende punten telkens een diepte van minimaal 1,6 millimeter meet, zit u goed.

 

Koelvloeistof checken
Zoals ze naam al doet vermoeden, zorgt koelvloeistof voor de koeling van een warme motor. Daarnaast zorgt het ervoor dat het motorblok in de winter niet bevriest. Onder de motorkap zit een koelstofreservoir. Wanneer de streepjes onder het minimum zitten, moet de koelvloeistof worden bijgevuld. Doe dit alleen als er niet met de auto gereden is. Als de motor nog warm is, kan de koelvloeistof met kracht weer naar buiten komen.

 

Oliepeil checken
Check maandelijks het oliepeil van uw auto. Motorolie dient als smeermiddel en als koel- en reinigingsmiddel voor uw auto. Het oliepeil checkt u het best als de auto een uur niet is gebruikt en op een recht oppervlakte staat. Zoek onder de motorkap naar de peilstok, maak deze schoon met een doek en steek hem in het oliereservoir. Als u de stok er uithaalt en het olieniveau zit exact tussen minimaal en maximaal, zit er nog genoeg olie in.

 

Ruitensproeier tijdig vullen
Zonder ruitenwisservloeistof komen er lelijke strepen op uw raam die uw zicht kunnen belemmeren. Check daarom af en toe ook het niveau van de vloeistof. Zoek hiervoor onder de motorkap naar de dop waar een raam met waterstraaltjes op staat. Zorg dat u ook altijd een reservefles ruitensproeier bij u heeft.

 

Ruitenwisser controleren
Als de ruitenwissers strepen achter laten of piepen bij gebruik, kan het zijn dat ze aan vervanging toe zijn. Probeer de wissers eerst schoon te maken, vaak help dit al veel. Blijven de wissers protesteren, dan is het tijd voor een nieuw setje.

 

Houd uw auto schoon
Niet het leukste klusje, maar wel ontzettend belangrijk: houd de auto schoon. Rij regelmatig even door de wasstraat of ga zelf aan de slag. Veel rijhulpsystemen functioneren door middel van camera’s en sensoren, die alleen werken wanneer ze goed schoon zijn. Verder kunnen er na de winter geen pekelresten aan de auto blijven plakken en blijft de lak beter in conditie. Daar heeft u dan weer profijt van wanneer u uw wagen wilt verkopen. Houd uw auto ook goed schoon vanbinnen! Zuig de auto regelmatig vanbinnen en klop de matten uit.

 

Wees lief voor uw auto
Uw auto gaat het langst mee wanneer u er met zorg mee omgaat. Rij bijvoorbeeld nooit de tank helemaal leeg. Op de bodem van de brandstoftank blijft in de loop van de jaren allerlei vuil liggen. Dit komt mee zodra je de tank helemaal leegrijdt. Houd daarbij ook uw auto schoon en verwijder bijvoorbeeld vogelpoep meteen van uw auto. De zuren in de poep kunnen de lak ernstig beschadigen.

 

Hoe vaak dit onderhoud moet worden uitgevoerd, is natuurlijk ook afhankelijk van het aantal kilometers dat uw auto maakt. Gebruik uw gezond verstand en controleer uw auto regelmatig voor uw eigen veiligheid. Heeft u ergens twijfels over? Neem dan vooral contact met ons op via 077 398 71 71.